| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198781 (odpowiedź na #31999) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
konktenbit Wiadomości: 62 Dołączył(a): listopad 2006 Miejsce: Poniatowa |
|
|
|
Mi tak.
1 na 10 pracował jako tako. Więc myślę, że gdyby zrobić to wszystko idealnie równo to może by się udało bez przekładek balsowych. Z przekładkami pracował każdy.
Robiłem różne kombinacje z ołowiem. Ewentualnie można próbować zrobić mieszankę 1cz żywicy i z 10 czy więcej mikrobalonu ale nie wiem jak wtedy z wytrzymałością. W pewnym momencie może zabraknąć żywicy do sklejenia kulek mikrobalonu.
|
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198785 (odpowiedź na #31999) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
|
|
|
Zdecydowanie najłatwiejsza
Teraz zebrałem siły i chęci na jeszcze jeden projekt. Narazie napisze tylko tyle, że to będzie CNC. Długa droga do końca i już się zastanawiam czy się nie przeliczyłem...
|
|
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198806 (odpowiedź na #198789) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
krzysiek_pomorsko Wiadomości: 260 Dołączył(a): maj 2009 Miejsce: Zielona Góra/Wrocław |
|
|
|
|
@konktenbit, jak już będziesz miał tą formę z CNC to napisz proszę jak wyszło z kosztami.
|
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198816 (odpowiedź na #31999) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
|
|
|
Raczej nie planuję robić form na cnc. Działam własną maszynkę i chcę robić duże wobki z balsy/lipy. Dwie połówki, wycięcia na stelaż i ołów i to sklejane razem. Produkcja niewielka ale maszynka nie tylko do tego będzie. Tak sobie założyłem, że taki sposób pozwala na dość szybkie zmiany i różnorodność. Narazie największy problem mam z wyborem programu do rysowania 3D najlepiej free.
Proszę nie pisać że to nieopłacalne czy coś traktuje to bardziej hobbystycznie zresztą jak całą moją "produkcję" woblerów.
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198817 (odpowiedź na #198816) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
krzysiek_pomorsko Wiadomości: 260 Dołączył(a): maj 2009 Miejsce: Zielona Góra/Wrocław |
|
|
|
Jasne . Chyba jak większość, żadne to kokosy. Może być ciekawie z takimi korpusami, widziałem kiedyś coś takiego na jakiejeś japońskiej stronie. Musiało być wycięte w cnc, bo dokładność była super. Pochwal się koniecznie jak będą gotowe korpusy.
|
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198829 (odpowiedź na #31999) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
 |
|
|
|
http://ultralajt.webs.com/apps/photos/album.jsp?albumID=3568 820
Ploter będzie taki jak na zdjęciach ze strony autora projektu. Na chwilę obecną mam gotową elektronikę ( to chyba najłatwiejsze) mam też silniki krokowe. Na dniach kupię profile alu do budowy konstrukcji + łożyska. Na koniec zakup śrub napędowych bo cały czas się zastanawiam czy na początek dać zwykłe metryczne czy jednak kupić trapezowe i nakrętki do tego, muszę to potestować jak będzie pracowało...
Jako wrzeciono na początek też po kosztach i będzie mini szlifierka.
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #198846 (odpowiedź na #198781) ] |
śro, 28 lipiec 2010   |
s-l-a-w-e-k Wiadomości: 3 Dołączył(a): czerwiec 2010 Miejsce: OPOLE |
|
|
|
| konktenbit napisał(a) dnia śro, 28 lipiec 2010 10:03 | Mi tak.
1 na 10 pracował jako tako. Więc myślę, że gdyby zrobić to wszystko idealnie równo to może by się udało bez przekładek balsowych. Z przekładkami pracował każdy.
Robiłem różne kombinacje z ołowiem. Ewentualnie można próbować zrobić mieszankę 1cz żywicy i z 10 czy więcej mikrobalonu ale nie wiem jak wtedy z wytrzymałością. W pewnym momencie może zabraknąć żywicy do sklejenia kulek mikrobalonu.
|
Wywracający się woblerek żywiczny jest efektem tylko i wyłącznie braku symetrii formy lub dokładności w rozmieszczeniu ołowiu.
Balsa umieszczona w takim woblerku eliminuje drobne błędy z tym związane.
Osobiście kopiowałem 7cm "Salmoskie" Thille i pływały bez zarzutów.
Obecnie wykonuję woblerki bezsterowe do których wkładam stelaże z wcześniej przygotowanymi wałeczkami ołowiu wylanymi w osobnej formie. Powtarzalność może nazwijmy to podobieństwo pracy wykonanych tak przynęt jest bardzo duża.
Zapewniam też iż żaden prawidłowo wykonany tą technologią wobler nie bedzie się wywracał na bok
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Woblerowa wariacja [wiadomość #199161 (odpowiedź na #199157) ] |
sob, 31 lipiec 2010   |
Tomy Wiadomości: 777 Dołączył(a): styczeń 2008 Miejsce: Oświęcim |
|
|
|
|
Woblerek jest the best zwłaszcza pod casta ze względu na lotność a praca na żywo wygląda zarąbiście.Okonie reagują na niego bardzo dobrze.Testy na Jaśkach po zejściu wody.Paweł skórka na tej bazie już dosycha,może jutro wstawię fotkę no i czekam na korpusiki.Pozdrawiam.Tomy.
|
|
|
|
|
Łączny czas generowania strony wyniósł 0,03209 sekund.