Jerkbait
Google

Strona główna » Metody połowu ryb drapieżnych » Ogólne  » Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III Stron (2): [1  2  >  »]
icon14.gif  Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17139] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do następnej wiadomości
remek jest aktualnie niedostępny remek
Miejsce: Warszawa

Właściciel jerkbait.pl

Cześć,
Ostatnie dni wyprawy do roslagen dają kolejne ryby. To czas przygody, weryfikacji tez oraz wdrażania ich w życie. Niektórzy już szczęśliwi a inni szukają swojego upragnionego szczupaka, który przekroczy metr. Czy najbliższe dni przyniosą odpowiedź na nasze pytania? Na odpowiedzi przyszło nam czekać jeszcze kolejne dwa dni.

Zapraszam do trzeciej i ostatniej już części relacji z naszej jerkbaitowej wyprawy do Szwecji.

Pozdrawiam
Remek

www.jerkbait.pl na naszej-klasie.pl
http://www.jerkbait.pl/T.png
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17140 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Guzu jest aktualnie dostępny Guzu
Miejsce: Barcelona, CAT

Moderator
Super bylo.

Uznanie, ze udalo sie w terminie i tak fajnie opisac nasza eskpade:)

Guzu

TRUE BELIEVER
--------------------------------------------
I'm not a fish
I'm a man with hook in mouth!

Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17141 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcinesz jest aktualnie niedostępny marcinesz

No to wracając do mojego pytania z komentarzy do cz. I relacji - rozumiem, że jednak selektywność przynęty ma znaczenie jeśli chodzi o duże sztuki - tak wnioskuję z podsumowania.

Jakiej wielkości szczupaki brały w takim razie np. na wirówki wielkości 4-5?

Pozdro,
marcinesz
Szum rzeki to najpiękniejsza cisza dla moich uszu...
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17142 (odpowiedź na #17141) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gromit jest aktualnie niedostępny Gromit
Miejsce: WARSZAWA

Cześć Marcinesz
Ja na Roslagen 90 % swoich ryb złowiłem na wirówkę 5(w tym szczupaka 106 cm.)U Portertera było tak samo.

Pozdrawiam Gromit

Gromit, który wcale nie jest psem.
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17145 (odpowiedź na #17142) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcinesz jest aktualnie niedostępny marcinesz

Hej Gromit,

To jakie ryby (wielkościowo / statystycznie) łowiłeś na wirówkę 5? I jak to się ma do statystyk jerkowych?

Z tego, co przeczytałem w relacji, wynika, że trafiliście na okres dobrego żerowania ryb. Czy w takim razie były przynęty, które mimo tego w ogóle nie były łowne?

Pozdro,
marcinesz
Szum rzeki to najpiękniejsza cisza dla moich uszu...
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17150 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Singor_ths jest aktualnie niedostępny Singor_ths
wahadła nie byly skuteczne..

The Best Fishing Guides In the World

http://www.przewodnicywedkarscy.pl/

http://narybytv.tv/

Mateusz Kalkowski

http://www.youtube.com/user/NaRybyTv

http://www.facebook.com/mateusz.kalkowski
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17155 (odpowiedź na #17145) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy jest aktualnie niedostępny jerzy
Miejsce: Muscat
Witam,

panowie uczestnicy wyprawy do Roslagen!!
Czy jest jakaś szansa na wrzucenie na strone tego Filmu, ktory nakręciliście pdczas pobytu?

Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17158 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rognis_oko jest aktualnie niedostępny rognis_oko

@Marcinesz,

"...rozumiem, że jednak selektywność przynęty ma znaczenie jeśli chodzi o duże sztuki - tak wnioskuję z podsumowania. Jakiej wielkości szczupaki brały w takim razie np. na wirówki wielkości 4-5?..."

- selektywne przynęty na pewno mają wpływ na brania dużych ryb, jednak jest to teoria, która nie zawsze się sprawdza.
Na szkierach są miejsca, w których występują tzw. "szczupaki śledziowo - ciernikowe". Ich pokarm nie jest zbyt duży, ale za to mają go całe mnóstwo. Najczęściej właśnie w takich miejscach ryby nie chciały brać na duże przynęty, a znacznie częściej wybierały małe. To w takich miejscach rzuty fatso 14, czy jacka 18 nie przynosiły żadnych brań, a poprowadzenie mniejszej wirówki lub gumy przynosiło branie nawet metrowej ryby.

Ogólnie na naszej łodzi najwięcej dużych ryb złowiliśmy na przynęty 10,12,14,16 i 18 centymetrowe. Jednak zarówno te największe przynęty, jak i te mniejsze, atakowały szczupaki także 60-80 centymetrowe oraz te większe. Tutaj nie było reguły.

Na łodzi przewodnika królowały mniejsze przynęty, max 10cm lub wirówki 5 i chłopaki połowili grube ryby oraz metrowe okazy.

"...Z tego, co przeczytałem w relacji, wynika, że trafiliście na okres dobrego żerowania ryb. Czy w takim razie były przynęty, które mimo tego w ogóle nie były łowne?..."

- nie złowiliśmy zupełnie nic na wahadła, które np. dwa lata temu były bardzo skuteczne. Nie było także ryb na duże 22 cm gumy oraz na mniejsze woblery. No i oczywiście wiele rodzajów jerków, woblerów, gum także nie były skuteczne.

@Jerzy,

"...Czy jest jakaś szansa na wrzucenie na strone tego Filmu, ktory nakręciliście podczas pobytu?..."

- niestety nie ma takiej możliwości. Nagrania zajmują prawie 3 godziny, a po zrzuceniu chociażby 1 godziny na komputer, plik zajmuje kilka GB. Kasety z filmem mogę wziąć na Zlot i ewentualnie pokazać zainteresowanym. Smile

[Uaktualnione dnia: wto, 04 lipiec 2006]

Pozdrawiam
Sebek
...zwany także NAPOLEONEM (Syrsan 2007).

http://www.przewodnicywedkarscy.pl
http://www.narybytv.tv
------------------------

Limit your catch, don't catch your limit!
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17159 (odpowiedź na #17158) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy jest aktualnie niedostępny jerzy
Miejsce: Muscat
@Rognis.
rozumiem, moglibyście zrobic jakąś małą kompilację i np. wrzucić 3min najciekawszego holu. niestety na zlocie bede nieobecny.
pozd jerzy Smile

Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17162 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rognis_oko jest aktualnie niedostępny rognis_oko

@Jerzy,

zobaczę co da się zrobić.
Pamiętaj jednak, że nikt z nas nie siedział cały czas z włączoną kamerą, bo cały czas łowiliśmy. Hole są nakręcone fragmentami i posiadamy tylko 20 minut filmu, kiedy przy bardzo silnym wietrze, łowiąc w dryfie, mój brat poświęcił się i uwiecznił na filmie jak łowimy. Wówczas udało nam się złowić dwie ryby do kamery. Spróbuję to skompresować i może umnieścimy to na forum.

Pozdrawiam
Sebek
...zwany także NAPOLEONEM (Syrsan 2007).

http://www.przewodnicywedkarscy.pl
http://www.narybytv.tv
------------------------

Limit your catch, don't catch your limit!
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17178 (odpowiedź na #17162) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
shad jest aktualnie niedostępny shad
Miejsce: Opole/Olsztyn/Falkirk
@rognis_oko a moze bylaby tez wersja nieskompresowana... niektorzy nie maja problemu z laczem internetowym a o wiele przyjemniej oglada sie w wyzszych rozdzielczosciach Surprised

Pozdrawiam
Shad

Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na maczugi.

Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17187 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witek jest aktualnie niedostępny witek

No to żeście się zaszczupaczyli Laughing
Gratulacje udanej wyprawy Smile

Witek
http://www.stefanfishingtour.pl
http://www.fiordy.net
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17194 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wujek jest aktualnie dostępny wujek
Ładnie, ładnie, fajne zdjęcia i opis. Jednego szczupaka poznaję, miałem go na kiju w zeszłym roku Very Happy

wędkarstwo to poezja, a poetą trzeba się urodzić...
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17200 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
phalacrocorax jest aktualnie niedostępny phalacrocorax
Miejsce: Dziekanów Leśny

BRAWO chłopaki. Świetna wyprawa, znakomita relacja. Po prostu super. Ja tylko ciągle czekam aż @Remku opiszesz swoją metodę spławikową którą tak wkurzałeś szczuki na szkierach. Bardzo mnie to interesuje. Domyślam się jak to może wyglądać ale chętnie poczytam jak Ty to robisz Very Happy

<>< phala ><>
-------------------------------------------------
W życiu chodzi o to, aby uczyć się tak, by inni nie spostrzegli, że się człowiek uczy.
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17204 (odpowiedź na #17200) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerry hzs jest aktualnie niedostępny jerry hzs
Miejsce: Chicago
Tak sobie mysle ze ten rok jest wyjatkowo bogaty w wyprawy , ryby , przygody ....zarowno w Swiecie jak i w Polsce dla ludzi z naszego Forum . Mam tez nadzieje ze zdopinguje to niektorych do podjecia tej jedynej decyzji - wyprawy do Szwecji - , bo to ona jest w najblizszym zasiegu . I juz dzisiaj mozna TO zaczac planowac i zbierac dudki Laughing
Tez jestem ciekawy jak lowiles Remku na splawik Jackiem , troszke sobie to wyobrazam ale czekam na opis tej profanacji Shocked
Nie ma jak kociolek pelen jadla Very Happy ...bez niego byscie galabeczki padli , macie szczescie ze Jedrus Zdun o Was dbal . Samo wedkowanie to jedno , a ile tej dodatkowej , opiekunczej roboty to drugie . Ja to wiem bo czesto zdanym tylko na siebie , co ma i plusy i minusy . Wiwat Jedrus Zdun Very Happy

Oprocz blekitnego nieba...oprocz kawalka chleba...oprocz wody glebokiej...nic mi dzisiaj nie potrzeba ...jerry hzs
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17211 (odpowiedź na #17139) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Trout jest aktualnie niedostępny Trout
Miejsce: Trzcianka,tymczasowo Manc...

Dobrze napisana ostatnia część tego waszego wyjazdu.Zresztą cala trylogia trzymala w napięciu.Nieżle polowiliście ilościowo i jakościowo.Tak pomyślalem ile czasu taka grupa wędkarzy musialaby się męczyć (czytaj lowić)aby zlowić taką ilość szczupakow na jakimś Polskim lowisku? Very Happy

Pozdrawiam Trout
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17219 (odpowiedź na #17211) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
witek jest aktualnie niedostępny witek

Trout napisał(a) dnia wto, 04 lipiec 2006 07:11

Tak pomyślalem ile czasu taka grupa wędkarzy musialaby się męczyć (czytaj lowić)aby zlowić taką ilość szczupakow na jakimś Polskim lowisku? Very Happy

Milion lat...

Witek
http://www.stefanfishingtour.pl
http://www.fiordy.net
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17220 (odpowiedź na #17219) ] wto, 04 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Trout jest aktualnie niedostępny Trout
Miejsce: Trzcianka,tymczasowo Manc...

Boje się że prędzej by poumierali niż to uczynili Very Happy Sad

Pozdrawiam Trout
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17243 (odpowiedź na #17139) ] śro, 05 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sławek jest aktualnie niedostępny Sławek
Miejsce: Polska północna :)
Gratuluję wyprawy, ryb i relacji. Mam nadzieję, że kiedyś i mnie będzie dane połowić nad tak rybną wodą (chociaż i tak pewnie dostałbym w kość - zawsze muszę płacić frycowe, ale jak się worek rozsypie...). Smile
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Sławek
www.bigbait.pl
Odp: Wężowa Wyspa – Roslagen 2006 – część III [wiadomość #17247 (odpowiedź na #17243) ] śro, 05 lipiec 2006 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Gromit jest aktualnie niedostępny Gromit
Miejsce: WARSZAWA

Sławek, frycowe płacili bywalcy na Roslagen. Razz
Debiutanci złapali wszystkie metrówki Very Happy

Pozdrawiam Gromit

Gromit, który wcale nie jest psem.

Poprzedni wątek:Głębokie BOLKI
Następny wątek:Jerk'i
Idź do forum:

Aktualna data: pią wrz 10 CEST 2010

Łączny czas generowania strony wyniósł 0,02227 sekund.
.:: Kontakt :: Strona główna ::.